Jump to content

Nominations for Tractor of the Month
Garden Tractors and Parts on eBay



Photo
- - - - -

Strange thing happned with the 1050 Today


  • Please log in to reply
11 replies to this topic

#1 Bolens 1000 ONLINE  

Bolens 1000

    DR. Bolens

  • Staff Admin
  • Staff
  • -GTt Supporter-
  • Contributor
  • Member No: 7
  • 12,673 Thanks
  • 17,198 posts
  • Location: Western NY

Posted March 28, 2011 - 07:52 PM

I used my 1050 with no problems yesterday and this evening I go to move it out of the way and as soon as it starts it starts acting funny. It starts missing and struggling to stay running. When I went to rev it up it was back firing and you could see the muffler glowing inside when it was back firing. I couldnt figure out why it would run great all this season and one day run like crap. I let her keep sputtering and eventually it got better and now it runs perfect again!
I have no Idea what happned to it.

I let it sit and it started up and ran fine again, I even drove it around.


Any ideas what could have happened? :confuse:

#2 DH1 ONLINE  

DH1

    Electric Tractors

  • Senior Member
  • -GTt Supporter-
  • Contributor
  • Member No: 62
  • 4,585 Thanks
  • 5,295 posts
  • Location: Markham Ontario Canada

Posted March 28, 2011 - 07:57 PM

Little bit of water in the fuel???

#3 Bolens 1000 ONLINE  

Bolens 1000

    DR. Bolens

  • Staff Admin
  • Staff
  • -GTt Supporter-
  • Contributor
  • Member No: 7
  • 12,673 Thanks
  • 17,198 posts
  • Location: Western NY

Posted March 28, 2011 - 08:05 PM

Its stored inside... Dont think any water got in there.

It was sure strange..... mabye a little speck of dirt passed through he carb?

#4 bhts OFFLINE  

bhts

    Bob's Lawn and Garden Tractors

  • Senior Member
  • -GTt Supporter-
  • Sponsor
  • Contributor
  • Member No: 945
  • 1,413 Thanks
  • 2,115 posts
  • Location: ohio

Posted March 28, 2011 - 08:09 PM

That is strange but as long as it fixed itself maybe it wont happen again.

#5 1967bolens collector OFFLINE  

1967bolens collector

    Tractorholic

  • Senior Member
  • Member No: 1920
  • 648 Thanks
  • 1,437 posts
  • Location: carney's point new jersey

Posted March 28, 2011 - 08:11 PM

Its stored inside... Dont think any water got in there.

It was sure strange..... mabye a little speck of dirt passed through he carb?


i'd say so

#6 Gtractor ONLINE  

Gtractor

    The Tractor Hoarder

  • Senior Member
  • -GTt Supporter-
  • Contributor
  • Member No: 782
  • 6,590 Thanks
  • 3,904 posts
  • Location: Chillicothe, MO

Posted March 28, 2011 - 08:13 PM

With the muffler getting red it sounds like it was running lean. Could be a piece of crud got in the wrong spot to make it run lean and eventually worked its way through.
  • Bolens 1000 said thank you

#7 Bolens 1000 ONLINE  

Bolens 1000

    DR. Bolens

  • Staff Admin
  • Staff
  • -GTt Supporter-
  • Contributor
  • Member No: 7
  • 12,673 Thanks
  • 17,198 posts
  • Location: Western NY

Posted March 28, 2011 - 08:30 PM

I probably should get a fuel filter on it.....

#8 MH81 ONLINE  

MH81

    Proud to be Deplorable

  • Staff Admin
  • Staff
  • -GTt Supporter-
  • Contributor
  • Member No: 802
  • 27,250 Thanks
  • 28,599 posts
  • Location: N. W. PA

Posted March 28, 2011 - 09:25 PM

Those little online jobs have saved me a bunch of trouble over the years. Well worth the "Modification". Ryan's had a bowl on it, so he talked me out of one... For now.

#9 mjodrey OFFLINE  

mjodrey

    Accumulator

  • Senior Member
  • Contributor
  • Member No: 92
  • 2,343 Thanks
  • 13,481 posts
  • Location: Upper Granville, Nova Scotia, Canada

Posted March 29, 2011 - 04:11 AM

I probably should get a fuel filter on it.....



Yes you defiantly should.

#10 daytime dave OFFLINE  

daytime dave

    Live long and prosper

  • Senior Member
  • -GTt Supporter-
  • Contributor
  • Member No: 531
  • 4,485 Thanks
  • 6,353 posts
  • Location: Upstate NY

Posted March 29, 2011 - 10:20 AM

In line filter is a good idea.

#11 Enginerd OFFLINE  

Enginerd

    Tractorholic

  • Senior Member
  • -GTt Supporter-
  • Member No: 611
  • 61 Thanks
  • 140 posts
  • Location: NY Hudson Valley

Posted March 29, 2011 - 03:32 PM

With the muffler getting red it sounds like it was running lean. Could be a piece of crud got in the wrong spot to make it run lean and eventually worked its way through.

My 1050 was not running when I got it. Once I got it started, sparks were flying out of the muffer and it was glowing red hot. Fiddling with the mixture screw solved that. My money is with Gtractor.

#12 caseguy OFFLINE  

caseguy

    Connoisseur of Rusty Junk

  • Senior Member
  • -GTt Supporter-
  • Contributor
  • Member No: 906
  • 1,624 Thanks
  • 5,600 posts
  • Location: Edinburg, PA

Posted March 29, 2011 - 05:59 PM

Everyone already used what I would've said too. That said, glad that it's running good again!




Top