Jump to content

Nominations for Tractor of the Month
Garden Tractors and Parts on eBay



Photo
- - - - -

Bolens 1455 Parts Tractor That May Become Another Project Tractor


  • Please log in to reply
24 replies to this topic

#16 wilberj OFFLINE  

wilberj
  • Senior Member
  • -GTt Supporter-
  • Contributor
  • Member No: 51
  • 4,213 Thanks
  • 5,218 posts
  • Location: Michigan

Posted December 06, 2014 - 01:21 PM

True, but when you add the fluids .....

 

Dont really add that much... 



#17 OldBuzzard ONLINE  

OldBuzzard

    Tractorholic

  • Senior Member
  • -GTt Supporter-
  • Contributor
  • Member No: 805
  • 6,488 Thanks
  • 4,634 posts
  • Location: Oberlin, OH

Posted December 06, 2014 - 01:43 PM

I get that too... especially when looked at from behiend... the tires look like a tubed race car  26-12-12..

 

Yep, and with duals they look even bigger :D :D :D

 

100_4612.JPG

Edited by OldBuzzard, December 06, 2014 - 01:44 PM.

  • blackjackjakexxix and sodisr have said thanks

#18 sacsr OFFLINE  

sacsr

    Bush Hog Addict

  • Senior Member
  • -GTt Supporter-
  • Contributor
  • Member No: 4776
  • 3,268 Thanks
  • 3,283 posts
  • Location: Eastern NC

Posted December 15, 2014 - 09:39 PM

Well I have tubed the rear tires and tried to get it going but no spark. The wiring is a mess...red battery cable on the ground, black battery cable on the positive, and a good bit of the other wires are not hooked up as well. Most look to be safety switch wires. Ran out of time on this project but hopefully can get back on it over the holidays. Not as familiar with the S14-D motors. No points. Going to have to read up on this motor.
ImageUploadedByTapatalk1418695783.635592.jpg ImageUploadedByTapatalk1418697476.065301.jpg ImageUploadedByTapatalk1418697487.362225.jpg

Almost forgot to ask- how do I get it to free wheel? I have looked for something to release it.....but have not found it yet.
  • Texas Deere and Horse said thank you

#19 Texas Deere and Horse OFFLINE  

Texas Deere and Horse

    RED Wild Hogs, Horses & Deeres

  • Staff Admin
  • Staff
  • -GTt Supporter-
  • Contributor
  • Member No: 1435
  • 14,464 Thanks
  • 15,392 posts
  • Location: East of San Antonio Texas

Posted December 15, 2014 - 09:45 PM

Scott, does it have a 2 speed rearend, high/low? if so ,put it into neutral and it should roll.


  • sacsr said thank you

#20 sacsr OFFLINE  

sacsr

    Bush Hog Addict

  • Senior Member
  • -GTt Supporter-
  • Contributor
  • Member No: 4776
  • 3,268 Thanks
  • 3,283 posts
  • Location: Eastern NC

Posted December 15, 2014 - 09:48 PM

I am pretty sure it is a two speed. Looking at the shifter and the indents, I was thinking one was a neutral- but figured since it was a hydro, it could not be that easy. It's on my trailer sideways, and the front tire is still flat, so I got to resolve that problem too. Thanks for the info!
  • Texas Deere and Horse said thank you

#21 JohnWR OFFLINE  

JohnWR
  • Senior Member
  • Member No: 34556
  • 322 Thanks
  • 332 posts
  • Location: Middeltown NY

Posted December 15, 2014 - 09:56 PM

I am pretty sure it is a two speed. Looking at the shifter and the indents, I was thinking one was a neutral- but figured since it was a hydro, it could not be that easy. It's on my trailer sideways, and the front tire is still flat, so I got to resolve that problem too. Thanks for the info!

Eaton 12 rear ends are single speed. All the way back to the seat is park, center is neutral and all the way forward is drive.


  • Texas Deere and Horse and sacsr have said thanks

#22 sacsr OFFLINE  

sacsr

    Bush Hog Addict

  • Senior Member
  • -GTt Supporter-
  • Contributor
  • Member No: 4776
  • 3,268 Thanks
  • 3,283 posts
  • Location: Eastern NC

Posted December 15, 2014 - 10:00 PM

Eaton 12 rear ends are single speed. All the way back to the seat is park, center is neutral and all the way forward is drive.

Thanks!! Would have been nice if all the decals were not long gone!!!! I have been looking at other Bolens model manuals and guessing what mine had!! At least I can get it moved next time and know I am not crazy! I had looked all over that transaxle for the release!



#23 JohnWR OFFLINE  

JohnWR
  • Senior Member
  • Member No: 34556
  • 322 Thanks
  • 332 posts
  • Location: Middeltown NY

Posted December 15, 2014 - 10:02 PM

Well I have tubed the rear tires and tried to get it going but no spark. The wiring is a mess...red battery cable on the ground, black battery cable on the positive, and a good bit of the other wires are not hooked up as well. Most look to be safety switch wires. Ran out of time on this project but hopefully can get back on it over the holidays. Not as familiar with the S14-D motors. No points. Going to have to read up on this motor.
attachicon.gifImageUploadedByTapatalk1418695783.635592.jpgattachicon.gifImageUploadedByTapatalk1418697476.065301.jpgattachicon.gifImageUploadedByTapatalk1418697487.362225.jpg

Almost forgot to ask- how do I get it to free wheel? I have looked for something to release it.....but have not found it yet.

 

If it does not have points it used a electronic ignition module and they where know to go bad then the ignition switch failed allowing the unit to always have power.

 

This is a good read on that system.

http://www.samsbolen...ewignition.html


  • sacsr said thank you

#24 sacsr OFFLINE  

sacsr

    Bush Hog Addict

  • Senior Member
  • -GTt Supporter-
  • Contributor
  • Member No: 4776
  • 3,268 Thanks
  • 3,283 posts
  • Location: Eastern NC

Posted December 15, 2014 - 10:16 PM

Thanks that's good stuff for sure- answered my question about my tecumseh solid state ignition as well. I have been wondering how to figure if my motor had a 20amp or 10amp stator- the answer was right there- well looks like the S14-D may be a challenge to get it running with out spending some bucks on it.

#25 Bolens 1000 OFFLINE  

Bolens 1000

    DR. Bolens

  • Staff Admin
  • Staff
  • -GTt Supporter-
  • Contributor
  • Member No: 7
  • 12,702 Thanks
  • 17,209 posts
  • Location: Western NY

Posted December 16, 2014 - 08:41 AM

If its got the brekerless ignition I would rewire that to factory specs and make sure your ignition switch is working before you go any further. Sam sells replacement ignition modules but are not cheap.


  • sacsr said thank you




Top